by
on
under
Permalink

Graviddiet

För att bli gravid så är det minst sagt en del saker som måste klaffa i kroppen, likaså för att en graviditet ska fullbordas och ett barn föds. Vill man ha barn är det därför en bra idé att ge sig själv de bästa förutsättningarna.

Gravid

Eftersom vårt område är dieter och föda så ska vi berätta lite om vilken diet, vilken föda som är bäst för att bli gravid och vad som är en bra diet under graviditeten.

För att bli gravid

När man läser på om vad som är bäst att äta och bästa sättet att leva på för att bli gravid så kan man definitivt urskilja en tydlig röd linje – lev hälsosamt! Det är oftast tips så som att inte dricka för mycket alkohol, sluta röka, stressa mindre och så vidare. Inget konstigt med det egentligen, om kroppen mår bra så är chanserna större. Ett tips som dock ges gällande kosten är att både som man och kvinna äta ett kosttillskott med folsyra. Anledningen till detta är att det förbättrar fertiliteten och minskar risken för skador på det centrala nervsystemet för fostret. För mannen så förbättras spermieproduktionen vid intag av folsyra. De kvinnor som vill bli gravida rekommenderas inta 500 mikrogram om dagen i form av tillskott.

Under graviditeten

Under en graviditet så behöver kvinnan mer näring i form av exempelvis ett högre intag av vitaminer och mineraler, detta för att fostret/barnet ska växa och utvecklas. I övrigt så är det viktigt att äta en kost med varierat av proteiner, kolhydrater och fett. Dock så så behöver inte mängden kalorier ökas speciellt mycket. Det man från livsmedelsverket rekommenderar är att äta 500 gram frukt och grönt varje dag och gärna äta fisk uppemot tre gånger i veckan. I övrigt så är det helt enkelt rekommendationer om den redan nämnda varierade kosten och vilka livsmedel som innehåller bra mängder av dessa näringsämnen.