Fördelar med ekologiska val

När du tränar och försöker sköta din kost är det många ”regler” som spelar in för att du ska få bästa effekt. Du ska träna på ett visst sätt, äta vissa saker och använda vissa hjälpmedel för att hålla insidan och utsidan stark och vacker. Många pratar i samma veva om att välja ekologiska produkter. Vilka fördelar finns det egentligen med att gå den ekologiska banan i jakten på en stark och hälsosam kropp?

Hårvård

Den främsta anledningen till att välja ekologisk hårvård är att du använder mildare produkter som är snällare mot håret och framförallt hårbotten. I konventionella schampon ingår det silikoner som lägger sig som ett lock över håret, det hindrar hårbotten från att andas och rengöra sig själv. När du byter schampo till ett ekologiskt alternativ kan det ta tid innan du är van vid det, det löddrar mindre och håret kan kännas fetare ett tag framöver.

Kost

Ekologisk kost handlar om att vara snällare mot natur, djur och människor som verkar inom jordbruket. Det innebär att djuren behandlas värdigare och har ett rikare liv. Ekologiska ägg kräver exempelvis att hönorna har tillgång till ett eget reda och får vistas utomhus en del av dagen. Vanliga ägg kommer ofta får djur som lever sina liv i stålburar i stora lokaler. Ekologisk mat innehåller inga bekämpningsmedel, det är hälsosammare för dig att äta och bättre för jorden. Istället för att odla på samma plats år ut och in, behöver den ekologiska bonden byta plats för sina grödor vilket berikar jorden och renar vattnet.

Hudvård

Som med hårvård handlar det om att inte sätta ett lock på huden med konstgjorda medel. Istället tillför du huden naturlig fukt från oljor och fetter. Din hud har en otrolig kapacitet att suga åt sig ämnen genom luften och vätskor, det är bättre att använda produkter med innehåll som du förstår. Ekologiska produkter kan så klart innehålla ämnen som vi inte vet namnet på, men den ekologiska märken är ett kvalitetsmärke som förhindrar företagen från att stoppa i vad de vill.