by
on
under ,
Permalink

Vanliga käkproblem och hur tandläkaren kan hjälpa dig

Käken är en viktig del av vår munhälsa och spelar en avgörande roll i att tugga, tala och utföra andra vardagliga aktiviteter. Ibland kan det uppstå problem med käken som orsakar obehag och smärta. I denna artikel kommer vi att utforska några vanliga käkproblem och hur en tandläkare kan hjälpa dig att hantera dem.

Få hjälp redan idag

Om du behöver hjälp med dina käkproblem kan du vända dig till Akademitandvården. På akademitandvarden.se erbjuder de erfarna tandläkare och specialister som kan diagnostisera och behandla olika käkrelaterade tillstånd. Ta steget mot en smärtfri och frisk käke genom att boka en tid redan idag.

Tandgnissling och käkspänningar

En vanlig käkrelaterad fråga är tandgnissling, även känd som bruxism. Detta innebär att man gnisslar eller pressar tänderna samman, vanligtvis omedvetet under sömnen. Tandgnissling kan leda till käkspänningar och smärta i käklederna.

Symtom och diagnos

Symtom på tandgnissling inkluderar ömhet eller smärta i käken, huvudvärk och slitna tänder. Om du misstänker att du lider av tandgnissling kan en tandläkare undersöka dina tänder och käkar för att diagnostisera tillståndet.

Behandling

Tandläkaren kan rekommendera olika behandlingsalternativ beroende på svårighetsgraden av tandgnisslingen. En vanlig behandling är användning av bettskena, en anpassad apparat som bärs under natten för att skydda tänderna och minska trycket på käken.

Temporomandibulär ledssyndrom (TMJ-syndrom)

En annan käkrelaterad åkomma är temporomandibulär ledssyndrom (TMJ-syndrom). Detta tillstånd involverar smärta och obehag i käklederna och de omgivande musklerna.

Symtom och diagnos

Symtom på TMJ-syndrom inkluderar smärta i käklederna, svårigheter att öppna eller stänga munnen, käkblockering och klickande ljud i käken. En tandläkare kan diagnostisera tillståndet genom att undersöka käken och lyssna på eventuella ljud eller klickningar.

Behandling

Behandlingen av TMJ-syndrom kan variera beroende på svårighetsgraden av tillståndet. Tandläkaren kan rekommendera olika behandlingsalternativ, inklusive användning av bettskena, smärtstillande läkemedel, muskelavslappnande medel eller fysioterapi för att lindra symtomen.

Käkdislokation

Käkdislokation inträffar när käken glider ur sin normala position och kan vara mycket smärtsam. Det kan hända vid en olycka, genom att gapa för brett eller genom att tugga på hård mat.

Symtom och diagnos

Symtom på käkdislokation inkluderar smärta i käken, svårigheter att stänga munnen och eventuell snedställdhet i käken. En tandläkare kan utföra en undersökning och eventuellt röntgenundersökning för att bekräfta diagnosen.

Behandling

Vid käkdislokation kan tandläkaren placera käken tillbaka i rätt läge genom att försiktigt manövrera den. Smärtstillande medel och eventuellt muskelavslappnande medel kan också användas för att lindra obehag och främja läkning.

Att ha problem med käken kan vara smärtsamt och påverka din vardag. Därför är det viktigt att uppsöka en tandläkare för rätt diagnos och lämplig behandling. Genom att arbeta tillsammans med en tandläkare kan du få den hjälp och lindring du behöver för att återfå en frisk och smärtfri käke.