Bra för hjärtat

Att ta hjärtsjukdomar på allvar är en bra början på att leva ett långt och friskt liv. Det är inte många som vet att de har ett dåligt hjärta förrän något katastrofalt händer. Det finns atleter som varit ute på en runda när ett plötsligt hjärtstopp tagit deras liv samtidigt som rökare tror bestämt att de inte är en del av statistiken förrän läkaren konstatera en hjärt- eller kärlsjukdom. 

Mat för hjärtat

Det finns många goda livsmedel som du kan äta med gott samvete. En del stärker ditt hjärta och ser till att kroppen får viktiga vitaminer och fett. Några livsmedel som du kan äta med ett leende är:

  • Bönor – det stärker hjärtat med magnesium och antioxidanter
  • Lax – full med goda, nyttiga fetter och omega 3-fettsyror som minskar risk för hjärtrytmrubbningar
  • Olivolja – också en nyttig fettkälla. Stek gärna maten i olivolja eller ringla över salladen
  • Sötpotatis – långsamma kolhydrater och fibrer vilket är bra för magen men även en stor mängd kalium som motverkar hjärtinfarkt
  • Bär  – hall i några blåbär eller hallon i morgongröten. Bär innehåller antocyanin, en antioxidant som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar

Träning

Du behöver träna ditt hjärta genom att träna kroppen. Hjärtat ska klara av belastningar som sker när du blir andfådd eller lyfter tungt. När du joggar bygger du inte bara benstyrka och kondition, du tränar också hjärtat så det blir starkare. Studier har visat att kvinnor som rör sig runt 60 minuter om dagen har 46% mindre risk att drabbas av en hjärtinfarkt. Och siffrorna är nästan densamma för män.

Säkerhet

Se även till att det finns ett skyddsnät om du skulle få känningar i hjärtat. Lär dig symptomen på en stroke, förträngning av kärlen och hjärtinfarkt. Du ska uppsöka vård så snabbt som möjligt. Du kan också föreslå att arbetsplatsen ska ta in en instruktör som visar hjärt- och lungräddning. Det är alltid bra att motverka hjärtstopp eller infarkter men likaväl ska du vara beredd på hur du hanterar situationen om du eller någon annan får ont i hjärtat.